Nu är det äntligen dags för Handikapphajk!

Handikapphajk har officiellt startat!

Till alla er som anmält er så har vi skickat ut Zoomlänkar. Har du inte fått det så hittar du länken till webbinariet nedan. Webbinarierna börjar klockan 19:00, varje måndag december ut.

Om du själv har en funktionsnedsättning och har anmält dig att vara med i diskussionsforumet, som börjar runt 20:00, men inte har fått ett mejl, så ber vi dig att titta i skräpkorgen. Ligger det inte där så kan du kontakta oss på guide@handikapphajk.se

Vi ses ikväll!

Länk: https://us02web.zoom.us/j/89311515651…
Password: 075016

Vadå Handikapphajk?! Får man ens säga så? Låt oss förklara.

Ordet Handikapphajk är, precis som vår inspirationskälla Netflixdokumentären Crip Camp, en ordlek med fördomar. Namnet är något vi vill att man hajar till på. I Crip Camp får man följa ett gäng funkisaktivister och deras kamp för självbestämmande i 70-talets funkofoba USA. Har du inte sett den ännu, så gör det nu! 

Men har det verkligen blivit så mycket bättre på 50 år? Nä, vi tycker inte det! 

Därför släpper STIL (Stiftarna av Independent Living i Sverige) Handikapphajk – ett svenskt svar på Crip Camp: The Virtual Experience, den webbinarserie som följde efter dokumentären. Den pågick i somras under 15 veckor via Zoom. Det var närmare 10 000 som medverkade, från hela världen! 

Handikapphajk är helt enkelt forumet där vi diskuterar funktionalitet och funktionsrätt – i klarspråk: mänskliga rättigheter! Vill du vara med? Klart du vill! 

Vi startar projektet med Handikapphajk: Holiday Edition; en webbinarserie om fem webbinarier. De har varsitt viktigt tema som man tyvärr sällan pratar om ur ett funkisperspektiv. Vi har lyckats få några av de vassaste talarna att delta: Judy Heumann om funktionsrätt, Patricia Moore om universell utformning och Bengt Westerberg om lagstiftning och individens rättigheter – för att nämna några. 

Vi har självklart teckentolkar och textar allt på både svenska och engelska. 

Webbinarierna börjar klockan 19.00 och är en timme långa. De innehåller presentationer av och intervjuer med våra talare. Webbinarierna är öppna för alla och sker i Zoom. Du kommer inte att synas i bild.

Efter varje webbinarium öppnar vi upp för diskussioner i en timme. Dessa är endast för funkisar. Du väljer själv hur aktiv du vill vara.

Funktionalitet är fortfarande det som diskuteras minst när det pratas minoriteter och representation. Hjälp oss att ändra på det! 

Varmt välkommen! 

(Såklart kostar det inget att vara med!)

Mer om oss, era guider, nedan!

Anmäl dig!

För att vara med på Handikapphajk måste du anmäla dig. Då får du via e-post en länk och all den information du behöver för att delta. Vi lovar, vi kommer inte sprida dina kontaktuppgifter något annat eller använda dem till något annat. Har du svårt att fylla i formuläret nedan kan du istället e-posta till registrering@handikapphajk.se. Kontakta oss om du inte får en bekräftelse på din e-post (ibland fastnar det i skräpposten).

Era guider på Handikapphajken

Vad vore en hajk utan kompetenta guider? Lätt förvirrat troligen. Så låt oss därför presentera oss, Handikapphajks eminenta guider. Vi kommer att lotsa dig så att du inte hamnar vilse. Vi älskar frågor! Ställ dem till oss via e-post: guide@handikapphajk.se.

Kvinna med kort mörkblont hår, glasögon, rosa örhängen, beige läppstift och en färgsprakande, mönstrad, tunn jacka. Hon tittar rakt in i kameran och hon sitter i en elrullstol.

Jessica Smaaland

När jag inte guidar folk runt i funkisskapets snåriga djungel jobbar jag som politisk sekreterare på STIL. Brukar alltså mest hålla på med att läsa långa utredningar, granska lagförslag och prata med beslutsfattare. Samt fundera ut lösningar på de många problem som finns med LSS-lagstiftningen idag. Lösningarna utgår, av någon outgrundlig anledning, alltid från självbestämmande och Independent Living.

Men LSS är bara en sak. Det finns så otroligt många områden som behöver förbättras. Eftersom jag alltid älskat färg och form klappar mitt hjärta extra för det som har med design att göra. Varför måste hjälpmedel och anpassningar vara så otroligt fula till exempel? Och när kommer svenska butiker lansera en kollektion snygga, och funktionella, kläder för sittande?

Kvinna med rött hår i en flätad knut, hjärtformade glasögon, glasögonkedjor med pärlor, grönt läppstift och en grön ormskinnsmönstrad skjorta. Hon tittar rakt in i kameran och sitter i en elrullstol.

Emma Åstrand

Jag jobbar som redaktör på STIL. Främst sysslar jag alltså med text, men håller även på med många politiska projekt för att öka kunskap om och, så småningom, eliminera funkofoba strukturer. Just att peka ut funkofobi är lite av mitt bästa partytrick!

Representation och inkludering är bland det viktigaste jag vet och jag letar ständigt efter en bra funkis på film, i böcker, i TV-serier – you name it! Listan är dock kort på de karaktärer jag tycker passerar, då kravet för att kvalificeras in är att karaktären ska existera i sin egen rätt utifrån den hen är.

Man kan också höra mig som en av rösterna i den funktionspolitiska podden Full rulle.